5 tips voor het organiseren van een voetbaltoernooi

Voetbaltoernooi

Als het voetbalseizoen is afgelopen, beginnen de jaarlijkse toernooien weer. Veel verenigingen organiseren een jeugdtoernooi, damestoernooi of een gemengd toernooi ter afsluiting van het seizoen. Vaak mogen verenigingen van buitenaf deelnemen of kunnen ook vriendengroepen zich inschrijven. Toernooien zijn populair omdat gezelligheid en sport centraal staan. 5 tips om je eigen voetbaltoernooi te organiseren.

1. Prik een datum
Allereerst is het belangrijk om al vroeg een datum te prikken. Check ook al vroeg of het veld die dag vrij is en of er geen toernooi is bij een vereniging in de buurt. Zodra je de datum hebt bepaald, nodig je andere verenigingen uit en maak je promotie voor het toernooi. Via Facebook kun je een evenement aanmaken om nog meer mensen te bereiken. Je kunt ook gebruik maken van websites zoals Datumprikker.

2. Maak een speelschema
Bepaal vooraf hoeveel teams er mee kunnen doen en bedenk hoe je het toernooi gaat indelen. Gaan alleen de nummers 1 van een poule door naar de volgende ronde of ook de nummers 2? Zodra het toernooi vol zit, kun je een speelschema make. Via verschillende websites online kun je deze schema’s maken. Stuur deze ook op tijd naar de deelnemende teams, zodat ze weten hoe laat ze aanwezig moeten zijn.

3. Regel prijzen
Aan het einde van het toernooi heb je een winnaar. Regel voor de eerste drie teams een beker. Ben je van plan het toernooi ieder jaar te organiseren, dan is het leuk om een wisselbeker te introduceren. Je stimuleert zo het winnende team om ook volgend jaar hun titel te komen verdedigen. Voor het bestellen van verschillende bekers kun je op deze website kijken.

4. Regel scheidsrechters
Om het toernooi in goede banen te leiden, heb je natuurlijk scheidsrechters nodig. Het kan soms lastig zijn om vrijwilligers te regelen, begin dus al vroeg met het vragen van vrienden en bekenden. Laat de scheidsrechters ook weten wat je van hen verwacht op de dag zelf. Hoeveel wedstrijden moeten ze fluiten en zijn er aangepaste spelregels? Je kunt ook proberen om via de website van Voetbal.nl aan scheidersrechters te komen voor je toernooi.

5. Zorg voor drinken/versnaperingen tussen de wedstrijden
Een toernooi is vaak een lange dag. Regel daarom ook wat te drinken voor tussen de wedstrijden door zoals limonade of thee. Bij een jeugdtoernooi kun je de teams tussendoor ook verrassen met wat lekkers zoals een zakje chips of beter nog een appel!